Wij zijn verheugd te kunnen aankondigen dat ons project is geselecteerd door het programma Grond+Zaken, een samenwerking van 11 Vlaamse overheden. Hierdoor maken we deel uit van het netwerk van Bodempioniers, waarbij we kennis kunnen delen en de boodschap van het belang van een gezonde bodem verspreiden.
Ons project is gericht op het herstellen en versterken van de bodemgezondheid door regeneratieve landbouwmethoden. De site van de kinderboerderij bevindt zich op een historisch vervuilde locatie waar zware metalen zoals cadmium en lood in de bodem aanwezig zijn. Deze uitdaging zien we niet als een belemmering, maar als een kans om innovatieve en duurzame technieken te implementeren die het herstel van de bodem bevorderen. Onze aanpak omvat meerdere complementaire technieken. Allereerst maken we gebruik van fytoremediatie, waarbij planten en bomen worden gekweekt die in staat zijn om zware metalen uit de bodem te halen.
Daarnaast passen we hooibalenlandbouw toe, waarbij we gewassen op hooi telen in plaats van rechtstreeks in de grond. Deze techniek maakt het mogelijk om direct voedsel te produceren zonder de risico’s van verontreiniging, terwijl we geleidelijk de bodemconditie verbeteren.
Een ander belangrijk aspect van ons project is de integratie van silvopastures of bosweides. Door bomenrijen te combineren met weidegrond, creëren we een gevarieerd ecosysteem dat de biodiversiteit vergroot en de bodem helpt om vocht vast te houden en regeneratief te functioneren.
Dit systeem imiteert natuurlijke ecosystemen, waarbij verschillende planten en dieren elkaar aanvullen en de bodemvruchtbaarheid op lange termijn bevorderen, daarbij maakt dit systeem onze teelt (op hooibalen) ook minder gevoelig voor extreme weersomstandigheden.
Kortom, onze project is ontworpen als een levend voorbeeld van regeneratieve landbouw, waarin de bodem niet alleen een productiemiddel is, maar een levend ecosysteem dat centraal staat in ons werk. Ons doel is om een vruchtbare en duurzame toekomst op te bouwen, zowel voor de bodem als voor de gemeenschappen die ermee verbonden zijn.
Met dit project willen we een voorbeeld zijn voor alternatieven voor de traditionele landbouw. Door klimaatopwarming wordt de traditionele manier van landbouwen minder betrouwbaar omdat deze heel kwetsbaar is voor extreme weersomstandigheden. Onze manier van telen in een voedselbos, in combinatie met onze dieren is veel minder gevoelig. Door het bos en onze landbouwtechnieken hebben we veel minder last in droge periodes en in plaats van onze bodem volledig uit te putten, zal onze bodem alleen maar rijker worden. Ook bij extreme regenval en hagel zal ons bos bescherming bieden aan de gewassen. Door de toegepaste technieken creëren we een zeer voeding rijke bodem voor bomen, planten en gewassen wat zich automatisch vertaalt in meer en kwalitatievere oogst. Onze dieren zullen voor extra mest en voedingstoffen zorgen en het bos kan op zijn beurt voeding, beschutting en schaduw bieden aan de dieren. Dit is eigenlijk wat de natuur in het wild al duizenden jaren doet, wij hebben onze lessen er uit getrokken en gebruiken het in ons voordeel.
Wij nodigen u graag uit voor een rondleiding waarbij we u alles vertellen over onze technieken.